از کجا بفهمیم کودکمان حساسیت غذایی دارد؟
شاید خیلی از ما شنیده یا دیده باشیم که بعضی از کودکان وقتی در معرض مواد غذایی خاصی مثلا بادام زمینی، قرار می گیرند سیستم ایمنی بدن آنها، اجزای تشکیل دهنده آن ماده غذایی را به عنوان مهاجم تلقی کرده و در مقابلش واکنش نشان می دهد.
شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر به دکتر دهقان مرد متخصص تغذیه و لاغری مراجعه و با پزشک مشورت نمایید. برای دریافت وقت مشاوره می توانید با شماره 02140440717 تماس حاصل نمایید. همچنین می توانید از صفحه اینستاگرام دکتر دهقان مرد دیدن کنید.
راه های موثر برای شناخت حساسیت غذایی کودک
- حداقل تا سه روز بعد از آن غذای جدید به کودک می دهید، دیگری به او چیزی ندهید تا واکنش بدن کودک را به آن غذای جدید بسنجید، مثلا اگر برای اولین بار به کودک خود یک ماده غذایی دادید، این کار را تا دور روز بعد تکرار کنید تا واکنش بدن آن را به آن ماده غذایی ببنید.
- به علائمی مانند عطسه، کهیر سرفه، زدن، تهوع، گازهای دفع شده، اگزما و ورم پوست در کودک توجه کنید. اینها از علائم شایع حساسیت غذایی هستند. اگر کودکتان با مشکل تنفسی یا ورم و قرمزی صورت و لب روبرو شد و یا بعد از صرف غذا علائم دیگری مانند تهوع و اسهال پیدا کرد، حتما با اورژانس تماس گرفته شود.
- اگر برای اولین بار ماده غذایی جدیدی را به کودک می دهید به یاد داشته باشید که در دو زمان حساسیت غذایی ممکن است رخ دهد:
- بعضی از غذاها بلافاصله پس از خوردن، باعث بروز حساسیت می شوند.
- برخی غذاها 1 تا 2 ساعت بعد از خوردن، باعث بروز حساسیت می شوند.
- لازم است که پوشک کودک را بعد از دادن هر نوع ماده غذایی جدید به کودک، مورد بررسی قرار دهید. از دیگر علائم بروز حساسیت غذایی در کودک، اسهال می باشد.
- در صورت بروز یکی از علائم بالا، به پزشک متخصص کودک خود مراجعه کنید. لازم است به کمترین علائم هم توجه و آن را جدی بگیرید.
- در صورت مشاهده مشکلات تنفسی در کودک ، حتما با اورژانس تماس بگیرید. اگر تهوع و اسهال بعد از صرف غذا پیدا کرد یا علائم دیگری مانند ورم و قرمزی صورت و لب دارد، حتما با اورژانس تماس بگیرید، زیرا در برخی موارد، این علائم ممکن است طی مدت زمان کوتاهی، راه تنفس کودک را مسدود کرده و منجر به مرگ کودک شوند.
مواد غذایی آلرژی زا
مواد غذایی مانند تخم مرغ، شیر، سویا، بادام زمینی، ماهی، آجیل، توت فرنگی و میگو بسیار حساسیت زا می باشند. حتما در مورد مصرف این مواد غذایی از پزشک کودک خود بپرسید که وقتی برای اولین بار این مواد را به کودک خود می دهید، چه نکاتی را باید رعایت کنید.
والدینی که خودشان حساسیت دارند، به مراتب کودکانشان بیشتر به حساسیت دچار می شوند بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند، به همین دلیل در هنگام خوراندن موادی که خود به آنها آلرژی دارید، به کودک خود، نکات احتیاطی را رعایت کنید.
در صورتی که کودکتان به بعضی از مواد غذایی حساسیت دارد، حتما به پزشک اطلاع دهید. ممکن است تست آلرژی توسط پزشک اطفال تجویز کند. این تست نوع حساسیت و مواد غذایی که باعث بروز حساسیت در کودک می شود را مشخص می کند.
بعضی علائم حساسیت غذایی حیات کودک را تهدید میکند. حتما علائم حساسیت را در نظر بگیرید و نکات لازم را رعایت کنید.
اصول بهداشتی در تهیه و نگهداری غذای کودک
دستگاه گوارش کودک بسیار حساس است و با کوچک ترین آلودگی، ممکن است دچهار اسهال شود و در نتیجه، در معرض خر سوء تغذیه قرار گیرد. بنابراین در هنگام تهیه و نگهداری و دادن غذا به شیرخوار اصول بهداشتی را کاملا مراعات نمود.
اصل اول
دست ها را قبل و بعد از تهیه غذا و قبل از غذا دادن به کودک بشویید. قبل از آماده کردن غذا و بعد از پایان کار باید دست ها به دقت شسته شوند به خصوص هر بار کهنه یا پوشک کودک را عوض می کنید، حتما باید دست ها را با آب صابون کاملا بشویید. اگر در دست های خود زخم یا عفونتی دارید، قبل از تهیه غذا، محل زخم را ببندید. قبل از غذا دادن به کودک، دست های کودک را بشویید.
اصل دوم
محل تهیه و پخت غذا را تمیز نگه دارید. چون غذاها به آسانی آلوده می شوند و در این صورت می توانند منبع رشد و انتقال میکروب باشند. بنابراین تمام قسمت های مورد استفاده در هنگام تهیه غذا باید دقیقا شسته و تمیز نگهداری شود. پارچه هایی که برای تمیز کردن آشپزخانه استفاده می کنید، باید مرتب شسته و یا عوض شوند. از پارچه هایی که برای تمیز کردن آشپزخانه استفاده می کنید برای خشک کردن یا تمیز کردن ظروف استفاده نکنید.
اصل سوم
غذای کودک باید کاملا پخته شود. حرارت موجب از بین رفتن میکروب های بیماری زا می شوند و در نتیجه آلودگی احتمالی مواد غذایی در اثر پخت از بین می رود. توجه داشته باشید که مواد غذایی باید کاملا پخته شود. به خصوص، مواد گوشتی را ابتدا به قطعات کوچک تقسیم کرده یا چرخ کنید و سپس کاملا بپزید.
توجه کنید پخت مواد غذایی به طور کامل صورت گیرد. بسیاری از مواد غذایی خام بخصوص گوشت، شیر نجوشیده و سبزیجات، اغلب میکروب بیماری زا دارند.
اصل چهارم
بلافاصله پس از پخت، غذا را مصرف کنید. در صورت امکان بهتر است که غذای کودک را در هر وعده، تازه تهیه کنید، تا مجبور نشوید آن را برای وعده های بعد نگه دارید. سعی کنید زمان غذا دادن به کودک را طوری تنظیم کنید که فاصله ی بین زمان پخته شدن غذا و دادن آن به کودک طولانی نباشد. چون در فاصله ای که غذا سرد می شود احتمال دارد میکروب ها در غذا شروع به رشد و تکثیر کنند.
اصل پنجم
غذاهای پخته شده را درست نگهداری کنید. به طور کلی بهتر است غذای کودکت تازه باشد. در صورتی که مجبور هستید غذا را برای دو وعده یا بیشتر تهیه کنید، باید غذای اضافی را بلافاصله پس از پخت، خشک کرده و در ظرف در بسته در یخچال نگهداری کنید. گذاشتن غذا در دمای اتاق و یا آشپزخانه به مدت طولانی باعث فاسد شدن غذا می شود.
اصل ششم
غذای نگهداری شده را قبل از مصرف دوباره، کاملا حرارت دهید. قبل ازز مصرف دوباره ی غذاهای نگهداری شده، بسته به نوع غذا آن را داغ کرده و یا بجوشانید. با این کار، در صورت آلودگی غذا در هنگام نگهداری، میکروب های آن از بین می رود. توچه داشته باشید که غذای باقیمانده را بیش از یک بار گرم نکنید چون ارزش غذایی آن کم می شود.
اصل هفتم
غذاهای خام و پخته را جدا از هم نگهداری کنید. احتمال آلودگی غذاهای خام نسبت به غذاهای پخته بیشتر است. بنابراین، توجه داشته باشید که چه در آشپزخانه و چه در داخل یخچال، باید مواد غذایی خام و پخته را جدا از یکدیگر نگهداری کنید. لوزامی مانند چاقو و تخته را که برای غذاهای خام به کار می برید باید تمیز بشویید و بعد برای خرد کردن سایر مواد غذایی استفاده کنید. مثلا چاقویی که مرغ خام را قطعه قطعه کرده اید آلوده است، اگر با این چاقو مرغ پخته شده را خرد کنید و یا برای تهیه سالاد از آن استفاده کنید باعث انتقال آلودگی به مرغ پخته و سالاد می شوید. پس باید اول چاقو را کاملا تمیز بشویید و مجددا استفاده کنید.
اصل هشتم
غذاها را از دسترس حشرات، جوندگان و دیگر حیوانات دور نگه دارید. چون حیوانات ناقل میکروب های بیماری زا هستند، بنابراین غذا را حتما در ظروف درب دار و دور از دسترس حیوانات و حشرات نگهداری کنید.
اصل نهم
از آب پاکیزه و سالم استفاده کنید. وجود آب پاکیزه و سالم هم برای نوشیدن و هم برای تهیه ی غذا اهمیت دارد. اگر احتمال آلودگی آب وجود دارد، قبل از اضافه کردن آب به غذا، آن را بجوشانید. در مورد آبی که برای تهیه غذای کودک استفاده می کنید، بسیار دقت کنید. به خصوص، کودکان زیر یک سال نسبت به آلودگی حساس و آسیب پذیر هستند و سریعا در معرض ابتلا به بیماری های اسهالی قرار می گیرند.
اصل دهم
حتی الامکان از شیر و فرآورده های لبنی پاستوریزه استفاده کنید. به جای استفاده از ماست و بستنی غیر پاستوریزه، به کودک خود ماست و یا بستنی پاستوریزه بدهید و اگر ماست پاستوریزه در دسترس ندارید، برای تهیه ماست حتما شیر را کاملا بجوشانید.
اصل یازدهم
توجه کنید پخت مواد غذایی به طور کامل صورت گیرد. بسیاری از مواد غذایی خام به خصوص گوشت، شیر نجوشیده و سبزیجات، اغلب میکروب بیماری زا دارند. پختن مواد غذایی به طور کامل باعث می شود این میکروب ها از بین بروند. برای این منظور تمام قسمت های ماده غذایی باید به دمای حداقل 70 درجه سانتی گراد برسد.
اصل دوازدهم
تا حد ممکن از تغذیه نوزادان با بطری خودداری کنید. برای تغذیه کودک خود از فنجان استفاده کنید.
توجه داشته باشید که معمولا تمیز کردن پستانک به صورت کامل انجام نمی گیرد.
فنجان، قاشق، ظروف و سایر وسایل که برای تغذیه نوزاد به کار می روند باید بلافاصله پس از استفاده به صورت کامل تمیز گردند.
اگر از بطری برای تغذیه کودک خود استفاده می کنید و ناچار به انجام این کار هستید، باید پس از هر بار استفاده، بطری را در آب بجوشانید.
اصل سیزدهم
میوه جات و سبزیجات را بشویید. میوه جات و سبزیجات مخصوصا اگر به صورت خام به بچه ها داده شوند، باید به دقت سالم سازی (شستشو، انگل زدایی و ضد عفونی) شوند. تا آنجا که امکان دارد سعی کنید پوست میوه جات و سبزی جات مانند هویج را بگیرید.
در مواقعی که احتمال دارد سبزیجات و میوه جات آلودگی شدید داشته باشند (مثلا هنگامی که از فاضلاب تصفیه نشده برای آبیاری محصول و تقویت خاک استفاده می شود) باید در صورت امکان آن ها را پوست گیری کرد و در غیر این صورت باید قبل از مصرف آن ها را به طور کامل پخت.
اصل چهاردهم
شرایط روحی مناسب را به هنگام استفاده از مواد غذایی فراموش نکنید. این نکته ی مهم و اساسی را همواره و در هر شرایطی به خاطر داشته باشید که شرایط روحی شما و دوری از هرگونه آشفتگی و استرس به هنگام مصرف مواد غذایی به همان اندازه اهمیت دارد که تهیه مواد غذایی سالم اهمیت دارند. در حقیقت خطر استفاده از مواد غذایی در حالی که شرایط روحی مناسبی ندارید یا به شدت دچار استرس هستید همان قدر مضر است که استفاده از مواد غذایی فاسد به بدن شما ضرر می زند.
نتیجه گیری
این روزها رغبت کودکان به خوردن سبزیجات بسیار کم است و حتی خیلی از آنها حاضر نیستند برای یک دفعه هم که شده طعم سبزیجاتی مثل کلم،، اسفناج، کاهو یا کرفس را تجربه کنند. امروزه مطالعات نشان داده است که یکی از بهترین روش های برای تشویق کودکان برای تغییر در تغذیه و رژیم غذایی کودکان، استفاده از روش تشویق و جایزه می باشد. شاید خیلی از پزشکان بر این عقیده باشند که استفاده از روش تشویق و جایزه برای کودکان، ممکن است باعث کاهش میل و علاقه آنها برای خوردن غذاهایی که قبلا به آن علاقه زیادی داشتند شود.
یکی از مورد علاقه ترین جایزه ها برای کودکان محدوده سنی 6 سال و پایین تر یا حتی مقاطع تحصیلی ابتدایی، برچسب شخصیت های کارتونی هستند. طی مطالعات انجام شده روی تعدادی از خانواده ها و با استفاده از این روش پس از گذشت 3 ماه، والدین شاهد تغییرات بسیاری در رژیم غذایی فرزندانشان و بالا رفتن میزان علاقه مندی آنها به خوردن سبزیجات بوده اند.
اگر شما هم کودکی دارید که به خوردن سبزیجاتی مانند کاهو یا کلم علاقه زیادی ندارد، می توانید از همین روش استفاده کنید.
مراجعه به یک مشاور تغدیه خوب می تواند شما را در انتخاب نوع تغذیه کودک و علاقه مند کردن کودک به مصرف انواع مواد غذایی کمک کند.
از دیگر خدمات نسرین دهقانمرد
0 دیدگاه