نسرین دهقان مرد / رژیم بارداری و زایمان / سریعترین راه برای افزایش شیر مادر
مدت زمان مطالعه ۹ دقیقه

سریعترین راه برای افزایش شیر مادر

سریعترین راه برای افزایش شیر مادر

گاهی اوقات مادران بعد از زایمان فرزند خود با مشکل کمبود شیر در پستان مواجه هستند و مستعصل و درمانده می مانند و این نگرانی برایشان پیش می آید که در مقابل گرسنگی و شیر خواستن نوزاد خود چه کنند؟ در این مقاله سعی شده تا راه های مختلف افزایش شیر در کمترین فرصت را در اختیار مادران قرار داده تا کمی از نگرانی آنها در این زمینه کاهش پیدا کند.

افزایش شیر مادر با 5 گیاه دارویی

گیاهان معطری وجود دارد که خاصیت ضد نفخ دارند و با مصرف آنها و ورود به شیر مادر باعث جلوگیری از دل درد کودک می شوند، از آن جمله می توان به سبزیجات خوراکی مانند ریحان، ترخون، زیره، رازیانه و گشنیز اشاره کرد.

سریعترین راه برای افزایش شیر مادر

سریعترین راه برای افزایش شیر مادر

از گیاهانی که در دسترس عموم قرار دارند و مصرف آن ها محدودیتی ندارد، می توان به چند گیاه زیر اشاره کرد:

  • بادام زمینی

قسمت مورد استفاده گیاه دانه های آن است که در بازار به صورت خام یا نمک زده و یا بو داده به فروش می رسد. این گیاه، ضد چسبندگی پلاکت ها که برای رقیق شدن خون موثر است، ضد اکسیدان، افزایش دهنده قوای جنسی، ضد قارچ، مسکن دردهای سینه و شیر افزار می باشند. تاکنون عارضه ای از بادام زمینی گزارش نشده، ولی ممکن است بعضی افراد نسبت به آن حساسیت داشته باشند.

  • ریحان

ریحان از خانواده نعناع است. قسمت مورد استفاده گیاه، برگ های آن است. ریحان جزء گیاهان معطر و دارای خاصیت ضد نفخ برای مادر و کودک می باشد. این گیاه نیز شیر افزا است.

  • رازیانه

با توجه به اینکه دانه ها حاوی اسانس معطری می باشند، این گیاه خاصیت ضد نفخ دارد که می تواند برای مادر و کودک مفید باشد. رازیانه دارای هورمون های گیاهی است که از طریق تحریک غدد، مترشحه شیر باعث افزایش شیر مادران شیرده می شود. میزان مصرف روزانه در حد 5 گرم یا یک قاشق مرباخوری از دانه است. برای تاثیر بیشتر، بهتر است دانه ها را پودر کرده و روی غذا ریخته و یا آن را با شیر یا آب مخلوط نمود. همچنین می توان آن را با ماست مخلوط و مصرف کرد. مصرف آن در دوران حاملگی توصیه نمی شود.

  • سیاه دانه

قسمت مورد استفاده آن از دانه ها می باشند. سیاه دانه نیز از گیاهان معطر است و مصرف خوراکی آن باعث رفع نفخ در مادران شیرده و کودکان می شود. همچنین سیاه دانه، ضد درد، ضد سرطان، ضد حساسیت، هضم کننده غذا، ادرار آور، کاهش دهنده پر فشاری خون، کاهش دهنده اوره خون، محرک سیستم ایمنی بدن، مقوی معده و شیر افزاست. روزانه مصرف 2 گرم سیاه دانه بلامانع است، بهتر است دانه ها له شوند تا اثر آن ها بیشتر گردد. گرچه عوارض جانبی سیاه دانه گزارش نشده است ولی توصیه می گردد این گیاه در دوران بارداری مصرف نشود.

  • سیب زمینی

قسمت مورد استفاده سیب زمینی در حقیقت ساقه های زیرزمینی متورم شده آن است که حاوی مقدار زیادی نشاسته می باشد. مهمترین اثرات سیب زمینی، شامل اثرات ضد درد، ضد میکروب، تقویت کننده قلب، ادرار آور، پایین آورنده پر فشاری خون، خواب آور، خلط آور، تقویت کننده عضلات، اشتها آور و شیر افزا می باشد.

ناکافی بودن شیر مادر و چگونگی افزایش آن

حجم شیر مادر رابطه ی مستقیمی با تکرر شیردهی دارد و تغذیه مکرر نوزاد با شیر مادر موجب تولید شیر بیشتر می شود. گیاهانی مانند رازیانه، سیاه دانه، تخم شوید و تخم هویج نیز موجب افزایش شیر مادر می شود.

شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر به دکتر دهقان مرد متخصص تغذیه و لاغری مراجعه و با پزشک مشورت نمایید. برای دریافت وقت مشاوره می توانید با شماره 02140440717 تماس حاصل نمایید. همچنین می توانید از صفحه اینستاگرام دکتر دهقان مرد دیدن کنید.

شیر مادر

وقتی مادری زایمان می کند ممکن است پزشک متخصص به خاطر کم بودن شیر مادر، برای نوزاد شیر کمکی را به همراه شیر مادر تجویز کند. گاهی اوقات کم شدن شیر مادر به علت بی قراری، ناآرامی و اضطراب مادر است که بعد از بازگشت به منزل و قرار گرفتن در محیط دور از اضطراب و هیاهو و آرام، باعث ترشحات سینوس های پستانی افزایش پیدا کرده و نوزاد با خوردن شیر مادر کاملا سیر می شود و نیاز به خوردن شیر کمکی هم ندارد.

از نظر متخصصان بهتر است برای تحریک کردن غدد شیری پستان ها، به تدریج از حجم شیر کمکی کمتر کرد تا با این کار نوزاد بیشتر سینه مادر را بمکد. روش عملی زیر می تواند برای این دست از مادران کمک کننده باشد.

بعد از برگشتن به منزل، مقدار شیر کمکی تجویز شده را افزایش ندهید و به همان اندازه به طور ثابت، به مدت 2 روز همراه با شیر خود به نوزاد شیر کمکی بدهید. در این فاصله در زمان هایی که باید از شیر خودتان به کودک بدهید، هرگز سعی نکنید از شیر کمکی استفاده کنید. بعد از سپری شدن این دو روز، به میزان یک قاشق غذاخوری کاملا پر یا دو قاشق غذاخوری سر خالی از حجم تجویز شده شیر کمکی در هر بار استفاده، کم کنید و تا زمانی که مقدار شیر کمکی به صفر برسد اینکار را ادامه دهید تا حذف شود.

می خواهید تاثیر این کار را بدانید؟

وقتی شیر کمکی کاهش پیدا می کند، نوزاد احساس گرسنگی بیشتر خواهد کرد. مادر باید آماده باشد تا هر زمان که کودک احساس گرسنگی کرد و شیر خواست به او بدهند. اینکه کودک یک ساعت قبل شیر خورده است یا چند ساعت قبل، اهمیت ندارد. این کار ممکن است تا چند روز اول برای مادر مشکل ایجاد کند و بیشتر وقت مادر صرف کودک می شود. تخلیه کردن پستان ها موجب تحریک شدن غذذ شیری می شود و نتیجتاً شیر بیشتری ترشح می شود.

بعد از حدود یک تا دو هفته، شیر خوردن نوزاد نظم خاصی پیدا خواهد کرد و ساعت آن منظم می شود. اما در صورتی که بعد از 5 تا 6 روز از حذف کامل شیر کمکی و تغذیه با استفاده از شیر مادر، کودک بی قراری کرد و در افزایش وزن وقفه پیش آمد، باید شیر کمکی دوباره به برنامه غذایی کودک اضافه شود.  حجم شیر مادر با تکرر شیردهی افزایش پیدا می کند

رابطه مستقیم بین حجم شیر مادر و تکرر شیردهی وجود دارد. وقتی نوزاد به طور مرتب از شیر مادر تغذیه می کند باعث تولید شیر بیشتر می شود. بالعکس وقتی غذاهای کمکی افزایش پیدا کرده و دفعات شیردهی کم می شود، مقدار شیر تولید شده کاهش می یابد و مادر به مواذ مغذی نیز به مقدار متعادل نیاز دارد.

تعدادی از گیاهان با مکانیسم های مختلف و از طریق تحریک غدد تولید شیر، باعث افزایش شیر مادران می شوند. گیاهانی مانند زیره، ترخون، رازیانه معطر، ریحان و بادام زمینی خاصیت ضد نفخ داشته و با وارد شدن به شیر مادر باعث می شود از دل درد کودک جلوگیری شود.

مادران شیرده به مقدار 500 کیلو کالری بیشتر از زمان قبل از بارداری خود نیاز دارند. برای دریافت این مقدار کالری نیاز به مصرف مواد غذایی مغذی مانند انواع چربی ها و پروتئین دارد. از چربی های ذخیره شده در بدن مادر در دوران بارداری نیز استفاده می شود و دریافت کالری کم باعث کاهش تولید شیر می شود.

مادران شیرده حتما باید به اندازه کافی یعنی حدود 8 تا 10 لیوان در روز مایعات استفاده کنند تا از کم آبی بدن خود پیشگیری کنند. مایعات شامل آب، چای، دوغ، شیر، آبمیوه می باشد و مواد غذایی آب دار مثل انواع خورشت ها را نیز مصرف کنند.

تقویت شیر مادر برای وزن گیری نوزاد

تقویت شیر مادر برای وزن گیری نوزاد

برخی از مواد غذایی که موجب افزایش شیر مادر می شود

  • مواد غذایی موجود در اسفناج برای زیاد کردن شیر بانوان کاملا موثر است.
  • مصرف دم کرده ی گل بابونه در ازدیاد شیر بانوان موثر است.
  • خوردن تخم ترب به اندازه 2 گرم در شبانه روز باعث زیاد کردن شیر می شود.
  • مصرف شوید و تخم شوید اثر آرام بخش در ناراحتی های عصبی داشته و افزاینده شیر بانوان است.
  • خوردن دانه لوبیا پخته، به صورت های مختلف، زیاد کننده ی شیر بانوان است.
  • آب هندوانه زیاد کننده شیر بانوان شیرده می باشد.
  • گندم بو داده را با دانه های کنجد و خشخاش و نبات، با هم ترکیب کرده و میل کنند.
  • آب گوشت تهیه نموده که دارای نخود و لوبیا باشد و مقدار 200 گرم سرکه شیره در آن مخلوط نموده میل کنند.
  • آب سیرابی، هم شیر خانم ها را زیاد و هم معده را قوی می کند.
  • خوردن کاهو با سرکه شیره در ازدیاد شیر نافع است.
  • جوشانده ی تخم شوید، برای زیاد شدن شیر خانم ها توصیه می شود. مقدار 3 گرم از آن را در یک فنجان آب بریزند و بجوشانند. دستور مصرف این است که در هر روز 1 تا 2 فنجان بیاشامند. نکته مهم این است که خانم هایی که دچار امراض کلیوی هستند، به هیچ وجه نباید از شوید استفاده کنند.
  • خوردن رازیانه موجب زیاد شدن شیر مادران می شود.
  • یک قاشق قهوه خوری دانه های رازیانه را در یک فنجان آب داغ ده دقیقه گرم کنند و بعد با عسل شیرین کرده بنوشید.
  • کاهوی پخته برای ازدیاد شیر خانم ها نافع است.
  • خوردن گرمک موجب ازدیاد شیر است.
  • خوردن سیاه دانه موجب زیاد شدن شیر خانم ها می شود.
  • ماء الشعیر را با شربت نیلوفر میل نمایند.
  • خوردن سیب ترشی شیر مادران را زیاد می کند.
  • خوردن ماش پخته زیاد کننده شیر است.
  • آرتیشو یا کنگر فرنگی به دلیل اینکه از ترشح شیر جلوگیری می کند، مصرف آن برای مادران شیرده توصیه نمی شود.
  • خوردن آب هویج برای ازدیاد شیر مفید است.
  • شیر مادر اگر غلیظ است آبلیمو بخورد تا رقیق شود.
  • دم کرده ی تخم هویج به مقدار یک قاشق قهوه خوری برای یک فنجان آب جوش، شیر را زیاد می کند.

کلام پایانی

بهتر است مادران شیرده در مصرف مواد غذایی دقت لازم را بکار برده و برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت رژیم غذایی مناسب به مشاور تغذیه یا پزشک متخصص مراجعه و برنامه تغذیه در دوران شیردهی خود را دریافت کرده و طبق آن پیش بروند تا دوران شیردهی خوبی را سپری کرده و نوزادشان شیر مادر را به اندازه نیازش دریافت کند.

از دیگر خدمات نسرین دهقانمرد

رژیم غذایی دوران بارداری

رژیم غذایی مناسب برای افراد دیابتی

برچسب ها:
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوزده + 1 =

Call Now Button